Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Παραδοσιακός Νισύρικος Γάμος







Στη Νίσυρο είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν παραδοσιακό γάμο. Όπως είχα προαναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, παντρευόταν ένας Νισύριος φίλος του πατέρα μου. Τη μέρα που έφτασα στο νησί (Πέμπτη 29-7) έγινε το στρώσιμο του κρεβατιού. Εμείς δεν το ξέραμε, αλλά μας ενημέρωσε κάποια γνωστή γι' αυτό. Το απόγευμα μας περίμενε ένα λεωφορείο στο λιμάνι. Μπήκα με τους γονείς μου και μαζί μας ντόπιες γυναίκες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της 10λεπτης διαδρομής μέχρι το σπίτι του γαμπρού τραγουδούσαν παραδοσιακά νισύρικα τραγούδια για την καλοτυχία του μελλοντικού ζευγαριού. Μετά από 10 λεπτά διαδρομής, φτάσαμε στο σπίτι του γαμπρού, ένα πέτρινο δίπατο σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Εγώ με τον πατέρα μου πήγαμε στο ισόγειο, όπου μαζεύονταν οι άντρες και η μάνα μου στον πάνω όροφο, μαζί με άλλες γυναίκες, όπου έγινε το στρώσιμο του κρεβατιού. Στο σπίτι του γαμπρού πέρασα πολύ καλά. Ήταν αρκετοί μαζεμένοι και συζητούσαν για διάφορα θέματα. Μάλιστα ο γαμπρός με κέρασε παραδοσιακούς νισύρικους λουκουμάδες που ήταν τέλειοι. Όταν το "τελετουργικό" τέλειωσε, επιστρέψαμε με το λεωφορείο στο λιμάνι. Οι γυναίκες που ήταν στο στρώσιμο του κρεβατιού, μαζί με την αδερφή του γαμπρού και τη νύφη, μόλις επέστρεψαν από το σπίτι, πέρασαν από όλα τα σπίτια στο Μανδράκι (πρωτεύουσα της Νισύρου) και χτυπούσαν τις πόρτες για να καλέσουν τον κόσμο στο γάμο, τα λεγόμενα καλέσματα. Στη Νίσυρο, δεν στέλνουν προσκλητήρια, όλοι είναι καλεσμένοι στο γάμο.
Φτάσαμε στην ημέρα του γάμου (Σάββατο 31-7). Το μυστήριο έλαβε χώρα στην Παναγία τη Σπηλιανή, ένα μοναστήρι που χρονολογείται γύρω στα 1600 και είναι χτισμένο μέσα σε ένα ιπποτικό κάστρο. Πριν την τέλεση του μυστηρίου, ο γαμπρός μαζί με τους καλεσμένους, είχαν καθίσει σε ένα μαγαζί δίπλα στη θάλασσα, στο Μανδράκι. Μαζί τους ήταν δύο μουσικοί, που έπαιζαν με το βιολί και το λαούτο τους παραδοσιακά τραγούδια που αφορούσαν την ευτυχία του ζευγαριού. Μετά από λίγη ώρα ήρθε και η νύφη. Όλοι τότε άρχισαν να χειροκροτούν. Μια πομπή άρχισε τότε από το λιμάνι .Το ζευγάρι συνοδευόταν από τον κόσμο, γιαγιάδες τραγουδούσαν τραγούδια για την ευτυχία του ζευγαριού. Το ζευγάρι, μαζί με τον κόσμο, ανέβηκαν τα περίπου 130 σκαλιά που οδηγούν στην Παναγία τη Σπηλιανή. Επειδή είχε πάρα πολύ κόσμο, δεν μπήκα στην εκκλησία, αλλά κάθισα έξω. Μόλις το μυστήριο τελείωσε βγήκε ο παπάς μαζί με την εικόνα της Παναγίας, από πίσω του οι νεόνυμφοι και τέλος οι μπουμπουνιέρες που μοιράζονταν στο κόσμο. Η εικόνα της Παναγίας πήγε μαζί με τον παπά μέχρι το σπίτι του γαμπρού. Μετά, ο κόσμος αποχώρησε και πήγε στο πατρικό σπίτι του γαμπρού, στο λιμάνι, όπου είχε στρωθεί μεγάλο τραπέζι με γλυκίσματα για να πάρει ο κόσμος. Τα υπέροχα αυτά γλυκά, τα είχαν φτιάξει οι γυναίκες του νησιού και ήταν πάρα πολλά και πολύ νόστιμα!!!!! Οι άνθρωποι έπαιρναν σιγά σιγά τα γλυκά τους και πήγαιναν στο γλέντι.
Το γλέντι έλαβε χώρα σε έναν υπαίθριο χώρο (ο χώρος αυτός είχε γίνει δωρεά και λέγεται Ζωσιμοπούλειο). Υπήρχαν τραπέζια με άσπρα τραπεζομάντιλο και μεγάλες σκάμνες για να κάτσει ο κόσμος. Σερβιρίστηκε το φαγητό, ο κόσμος ήταν πολύ χαρούμενος. Χορός στήθηκε γύρω από τα τραπέζια, με ζωντανή ορχήστρα.
Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.