Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Νέα στοιχεία για το θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν

Γιούρι Γκαγκάριν
Άγνωστες λεπτομέρειες για το θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν (ρωσ. Ю́рий Алексе́евич Гага́рин) αποκάλυψε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ένας συνάδελφός του, ο Αλεξέι Λεόνοφ.
Πέρασαν 45 και πλέον χρόνια από την 27η Μαρτίου του 1968, όταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα σκοτώθηκε ακαριαία μαζί με το πολεμικό αεροσκάφος του, τύπου Μίγκ-15.
Σύμφωνα με τον Λεόνοφ, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής που κλήθηκαν από τις σοβιετικές αρχές να διαλευκάνουν το μυστήριο της συντριβής του Γκαγκάριν, ένα άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Su-15 πέρασε –κατά παράβαση όλων των κανονισμών- πολύ κοντά από εκείνο του διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη, με αποτέλεσμα το Μιγκ να πέσει σε περιδίνηση από τα αέρια του μετακαυστήρα του Σουχόι και να καταπέσει ακυβέρνητο στο έδαφος.
«Κώδικας 645, αποστολή εξετελέσθη, αρχίσουμε τη διαδικασία προσγείωσης». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Γκαγκάριν, 55 δευτερόλεπτα πριν ακουστούν δύο ξεχωριστές εκρήξεις, οι οποίες ήταν με διαφορά 15-20 δευτερολέπτων η μια από την άλλη, η αλήθεια όμως είναι ότι ο χρόνος ήταν πολύ λιγότερος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

-----------------------------------------------------------------------------

Αλεξέι Λεόνοφ
Σημ. Ο Αλεξέι Λεόνοφ (Алексе́й Архи́пович Лео́нов) είναι ο πρώτος κοσμοναύτης που πραγματοποίησε "εξωοχηματική δραστηριότητα" ή "διαστημικό περίπατο", έξοδο δηλαδή από το διαστημόπλοιο στο διάστημα. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου του 1965, στην αποστολή του Βοσχόντ 2 (ρωσ. Восход = αυγή).




-----------------------------------------------------------------------------
Μπορείτε να διαβάσετε μια παλαιότερη ανάρτησή μου για τον Γιούρι Γκαγκάριν, ΕΔΩ. Είχε γραφτεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων απ' το ταξίδι του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.