Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ανατολή στο Μπαϊκονούρ

Δύο ωραίες φωτογραφίες απ' το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που βρήκα ψάχνοντας στο Internet.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η εξέδρα εκτόξευσης 1. Στα ρώσικα ονομάζεται και Гагаринский старт, που μπορεί να αποδοθεί περιφραστικά "από εκεί που ξεκίνησε ο Γκαγκάριν". Όπως το λέει το όνομά της, η εξέδρα αυτή έχει μεγάλη ιστορία. Από εκεί εκτοξεύτηκε το 1957 ο πύραυλος R7, ο πρώτος διηπειρωτικός πύραυλος. Άλλες σημαντικές αποστολές που ξεκίνησαν από εκεί ήταν ο Σπούτνικ 1 (πρώτος τεχνητός δορυφόρος), ο Σπούτνικ 2 με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα (πρώτος ζωντανός οργανισμός σε τροχιά), η αποστολή του Γκαγκάριν (εξού και το όνομα), της Βαλεντίνας Τερέσκοβα (πρώτη γυναίκα στο διάστημα), η αποστολή του Βοσχόντ 2 (πρώτος διαστημικός περίπατος από τον Αλεξέι Λεόνοφ) και βέβαια πολλές άλλες. Χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, καθώς από εκεί εκτοξεύονται οι πύραυλοι που μεταφέρουν τα σκάφη Σογιούζ προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Στη δεύτερη φωτογραφία (που δεν γνωρίζω αν είναι ανατολή ή δύση!) φαίνεται το σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο Μπουράν (κάντε κλικ ΕΔΩ, για να διαβάσετε παλαιότερη ανάρτηση για αυτό), πριν από την πρώτη και τελευταία του πτήση το Νοέμβριο του 1988. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που λόγω έλλειψης κονδυλίων, έμεινε στα αζήτητα...!

Για την ιστορία, το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (ρωσ. космодром «Байконур») είναι το πρώτο και μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο του κόσμου. Επί Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή στην οποία βρίσκεται, άνηκε στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν. Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανεξαρτησία του Καζακστάν το 1991, έχει νοικιαστεί στη Ρωσία μέχρι το 2050, με τιμή 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το χρόνο. Για το λόγο αυτό, η Ρωσία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου κοσμοδρομίου, στο δικό της έδαφος, του Βοστότσνι (ρωσ.Космодром «Восточный»), στην περιφέρεια Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής. Η κατασκευή του θα τελειώσει το 2016 και η πρώτη επανδρώμενη αποστολή που θα ξεκινήσει από εκεί προγραμματίζεται για το 2018.

(Στοιχεία αντλήθηκαν από την Ελληνική και την Αγγλική Βικιπαιδεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.