Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μια άποψη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ, μέσω αυτής της ανάρτησης, θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου για τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, των οποίων οι υπηρεσίες εξυπηρετούν άμεσα το κοινωνικό σύνολο.

Θεωρώ ότι η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και η άμυνα είναι δομές ενός κράτους που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν! Ιδιαίτερα το ρεύμα και το νερό αποτελούν τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά, απουσία των οποίων, ο σύγχρονος άνθρωπος αδυνατεί να ζήσει. Απ' την άλλη, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και η αμυντική βιομηχανία έχουν νευραλγική σημασία για τη λειτουργία και την ασφάλεια της πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου. Με τον έλεγχο της πολιτείας, σε μια ευνομούμενη χώρα πάντα, διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση των πολιτών, ανεξαιρέτως, σε αυτές, καθώς και η προστασία τους από την εκμετάλλευση! Το κράτος οφείλει να δείχνει ευαισθησία στις κοινωνικές ανάγκες, μέσω της σωστής λειτουργίας των δομών του!

Όπως προείπα, βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορούν να πραγματωθούν μόνο σε μια χώρα όπου υπάρχει αλληλεπίδραση κράτους - πολίτη και σεβασμός. Αυτό, βέβαια, δεν συνέβη ποτέ στη χώρα μας, καθώς η λειτουργία των οργανισμών αυτών, έως τώρα, δεν είναι σωστή και πολλές φορές δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Αρκεί η αναφορά φαινομένων όπως όργια σπαταλών, αναξιοκρατία, νοσηρές νοοτροπίες και αδιαφορία, όχι μόνο απ' το κράτος, αλλά και από μερίδα εργαζομένων.

Συνεχίζοντας, πολλοί απ' αυτούς τους οργανισμούς αντιμετωπίζουν προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και εργασιακά. Η λύση δεν μπορεί να έρθει με το κλείσιμο (π.χ ΕΡΤ) ή την πώλησή τους, αλλά με ριζοσπαστικές αλλαγές απ' την μεριά της πολιτείας, με γνώμονα όχι τη χρησιμοθηρία και τα κομματικά συμφέροντα, αλλά πάντα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συμπερασματικά, η άποψή μου είναι, οι εταιρείες αυτές ΔΕΝ πρέπει να πωληθούν, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και η επικρατούσα κατάσταση στον τρόπο λειτουργίας τους. Είναι σημαντικό, κράτος και εργαζόμενοι να αντιληφθούν τον κοινωνικό χαρακτήρα των εταιρειών αυτών, ώστε να γίνουν προσπάθειες για την διασφάλισή του. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τώρα, καλούνται να κινητοποιηθούν ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης, με στόχο πάντα το συμφέρον του λαού και όχι το προσωπικό, ώστε να αναπτυχθεί κλίμα αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εργαζομένων. Μόνο με αγώνες, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων, που θα διαμορφώσει αντίστοιχο κλίμα και στην πολιτεία, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας θα λειτουργήσουν υπέρ του λαού και των αναγκών του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.