Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Αθλητισμός, Χρήμα & Εκμετάλλευση

Ένα άρθρο που ήθελα από καιρό να γράψω, για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου, σχετικά με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού στις μέρες μας. Αφορμή στάθηκε το φετινό Μουντιάλ στη Βραζιλία, τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύτηκαν και η αντίδραση του λαού της Βραζιλίας!

Ξεκινώντας, ο αθλητισμός, όπως καθετί σήμερα, έχει εμπορευματοποιηθεί, όπως προστάζει ο καπιταλισμός. Το "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ" έχει πάει πλέον ... περίπατο...! Σκοπός σήμερα είναι το κέρδος, το θέαμα και μεγάλες μάζες να παρακολουθούν φανατισμένες, σαν σε ρωμαϊκή αρένα, την έκβαση του αγώνα...!

Το σώματι μόνο υγιεί δεν είναι... Πόσα περιστατικά αθλητών που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Αθλητές που δεν σεβάστηκαν πάνω απ' όλα τον εαυτό τους και μετά τη χώρα τους, κατέφυγαν στα αναβολικά, για καλύτερες επιδόσεις, προκειμένου να στρέψουν πάνω τους την επικαιρότητα, να κερδίσουν φήμη και πλούτο...! Όσον αφορά το πόσο υγιής είναι ο νους, μαζί με τα παραπάνω, ας θυμηθούμε περιστατικά με αθλητές που ανέβαζαν ρατσιστικά ανέκδοτα, ή δεν γνώριζαν τι είναι ναζιστικός χαιρετισμός...! Είναι φανερό, λοιπόν, πως οι αθλητές που μένουν πιστοί στο δόγμα "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ" είναι ελάχιστοι...! Ο αθλητισμός, η χαρά της συμμετοχής, αγωνία και η προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα, έχουν αντικατασταθεί απ' τον πρωταθλητισμό. Σκοπός πια είναι τα ρεκόρ, η προβολή, η καταξίωση και ο πλούτος...!

Ας περάσουμε τώρα στο θέμα αθλητισμός - χρήμα. Όπως προείπα, ο αθλητισμός έχει εμπορευματοποιηθεί. Πώς μπορεί κανείς να το αντιληφθεί; Κοιτάζοντας φυσικά τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται... Μεταγραφές παικτών, χορηγοί, διαφημίσεις, στοιχήματα, στάδια και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά... Υπέρογκα ποσά! Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα ήταν η κατάσταση αν τα χρήματα αυτά επενδύονταν σε τομείς όπως η βελτίωση της παιδείας, της υγείας και του γόνιμου αθλητισμού; Αν χώρες με φτωχούς λαούς, όπως η Βραζιλία, αντί να αναλαμβάνει Μουντιάλ και Ολυμπιακούς, αντί να χτίζει μεγαλειώδη στάδια, χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά προς όφελος του λαού, προκειμένου να ανεβάσει το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο...! Αλλά, να μην πάμε μακριά, έχουμε για παράδειγμα τους δικούς μας Ολυμπιακούς του 2004. Εγκαταστάσεις που ρημάζουν και λεηλατούνται, υπέρογκα ποσά... Τη χαρά που νιώσαμε τότε, την πληρώνουμε τώρα, με την οικονομική κρίση, αλλά και την κατάσταση της κοινωνίας, με ένα σύστημα υγείας και παιδείας που έχει φτάσει σε τέλμα.

Και ας έλθουμε και στο θέμα αθλητισμός - εκμετάλλευση! Εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, συνθέτουν την εικόνα των εργασιών για το φετινό Μουντιάλ. Δεν έλειψαν βέβαια και οι θάνατοι εργατών! Σε επίπεδο κοινωνίας: εκδίωξη φτωχών ανθρώπων απ' τα σπίτια τους, ξεσηκωμός του λαού ενάντια στις σπατάλες, απεργίες εργαζομένων για τις συνεχείς περικοπές, αστυνομική βία, έξαρση της παιδικής εργασίας και της πορνείας (και της παιδικής...)!

Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σκοπούς εξυπηρετεί ο σύγχρονος αθλητισμός: παράγοντες ομάδων, μεγαλοεργολάβους, διαφημιστές, πρωταθλητές κτλ.  Ο μόνος που δεν είναι κερδισμένος είναι ο λαός, όχι μόνο λόγω των υπέρογκων δαπανών, αλλά και λόγω της ανυπαρξίας υγειών προτύπων στο χώρο του αθλητισμού, που θα τον οδηγήσουν στην ενασχόληση με αυτόν τον τομέα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι αθλητισμό θέλουμε! Αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, κέρδος και ρεκόρ ή προβολή του αθλητικού ιδεώδους, αθλητές με ολοκληρωμένη προσωπικότητα ή αθλητές με πνευματική μονομέρεια, υπέρογκα ποσά ή καταμερισμός του πλούτου ώστε να ωφεληθούν οι λαοί;

Στον συμπαθέστατο λαό της Βραζιλίας, στον οποίο εκφράζω τη στήριξη μου στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, αφιερώνω το τραγούδι "Δεθελοντής". Το τραγούδι αυτό γράφτηκε πριν τους Ολυμπιακούς  του 2004 και πρόβλεψε πλήρως το τι επακολούθησε...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας.